Wasmachine schoonmaken

Je vertrouwt op je wasmachine om je kleding schoon te maken, maar wist je dat de wasmachine zelf ook schoongemaakt moet worden? Een stinkende wasmachine kan een vervelend probleem zijn, maar met de juiste zorg en onderhoud kun je dit voorkomen en ervoor zorgen dat je wasmachine langer meegaat. In dit uitgebreide artikel bespreken we stap voor stap hoe je je wasmachine grondig kunt schoonmaken en onderhouden.Waarom Moet je je Wasmachine Schoonmaken?

Het lijkt misschien vreemd om een apparaat dat bedoeld is om schoon te maken zelf schoon te maken, maar wasmachines hebben regelmatig onderhoud nodig. Dit komt door verschillende factoren, waaronder:

 1. Ophoping van vuil en zeepresten: In de loop van de tijd kunnen er vuil en zeepresten achterblijven in de trommel en andere delen van de wasmachine.

 2. Stilstaand water: Na elke wasbeurt blijft er water achter in de wasmachine, wat kan leiden tot schimmel- en bacteriegroei.

 3. Teveel wasmiddel: Overmatig gebruik van wasmiddel kan leiden tot ophoping en geurproblemen.

 4. Lage temperatuur wassen: Wassen op lage temperaturen kan niet alle bacteriën doden en kan geurtjes veroorzaken.

Hoe vaak Moet je je Wasmachine Schoonmaken?

Je wasmachine heeft geen dagelijkse schoonmaakbeurt nodig, maar regelmatig schoonmaken is wel belangrijk. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Rubberen rand en deurafdichting: Veeg na elke wasbeurt de rubberen rand en deurafdichting schoon om vocht en vuil te verwijderen. Dit voorkomt schimmelvorming.

 • Filter van de wasmachine: Reinig het filter van de wasmachine minstens eenmaal per maand of vaker als dat nodig is.

 • Diepgaande reiniging: Voer een diepgaande reiniging van de wasmachine uit ongeveer twee keer per maand.Stapsgewijze Gids voor het Schoonmaken van je Wasmachine:

 1. Lege Trommel Reinigen met Soda:

  • Giet een flinke scheut baking soda in de lege trommel van de wasmachine.
  • Stel de machine in op een lange wascyclus op de hoogste temperatuurinstelling (meestal 90 graden).
  • Laat de wasmachine de volledige cyclus doorlopen. Baking soda zal vuil en geurtjes verwijderen.
 2. Reinigen van de Rubberen Rand:

  • Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn.
  • Dompel een doek in het mengsel en reinig de rubberen rand en deurafdichting grondig. Besteed extra aandacht aan eventuele schimmelvorming.
 3. Filter van de Wasmachine Reinigen:

  • Zoek het filter van de wasmachine (raadpleeg de handleiding als je niet zeker weet waar het is).
  • Verwijder het filter en spoel het grondig af onder stromend water. Verwijder alle vuil en zeepresten.
 4. Wasbak Reinigen:

  • Vergeet niet om de wasbak van de wasmachine ook schoon te maken. Veeg alle resten en vuil weg.
 5. Regelmatig Schoonhouden:

  • Om je wasmachine fris te houden, kun je af en toe een lege trommelwas laten draaien op een hoge temperatuur met een half kopje azijn. Dit helpt bij het verwijderen van zeepresten en bacteriën.
 6. Voorkom Overmatig Wasmiddel:

  • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel en vermijd overmatig gebruik. Te veel wasmiddel kan leiden tot ophoping.

Tips om een Stinkende Wasmachine te Voorkomen:

 1. Was op Hoge Temperatuur: Af en toe een wascyclus op 90 graden laten draaien helpt om bacteriën te doden en geurtjes te voorkomen.

 2. Meet het Wasmiddel: Gebruik een maatbeker om de juiste hoeveelheid wasmiddel af te meten volgens de instructies op de verpakking.

 3. Ventileer: Laat de deur van de wasmachine na gebruik openstaan om te ventileren en vocht te laten verdampen.

 4. Kies voor Regelmatige Schoonmaak: Maak er een gewoonte van om je wasmachine regelmatig schoon te maken volgens de bovenstaande stappen.

 5. Gebruik Soda als Onderhoud: Af en toe een scheutje soda in de lege trommel zal helpen bij het verwijderen van geurtjes en het schoonhouden van de machine.

De wasmachine schoonmaken is een essentieel onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat je kleding schoon en fris blijft. Met de juiste zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je wasmachine goed blijft functioneren en dat onaangename geuren tot het verleden behoren. Neem de tijd om je wasmachine regelmatig te reinigen en je zult de vruchten plukken van schone, geurvrije was.

Comments

Popular posts from this blog

Aaltjes tegen Rouwvliegjes

Horloge Polijsten

Muggen bestrijden